Kochani!
Ten czajnik nadaje się tylko do kuchni gazowej! To chyba Wam właśnie pasuje? Powinien dobrze gwizdać. Jest wykonany ze stali dobrego gatunku. Emalia wytrzymała na odpryski i plamy.
1. Używać średniego palnika.
2. Nie stawiać na ogniu pustego (normalne!)
3. Po zagotowaniu poczekać 10 sekund zanim się zacznie wylewać woda.
4. Ochłodzić pusty czajnik przed zapełnieniem od nowa.
5. Niestety nie wolno myć w zmywarce.
6. Po użyciu dobrze wysuszyć wewnątrz i zewnątrz, szczególnie dzióbek. Zmiana koloru może być czyszczona sokiem z cytryny.
7. Do mycia używać normalny płyn do zmywania. Nie drapać szorstkim zmywakiem.
8. Uważać na oparzenia. Przytrzymywać pokrywkę rękawiczką przy rozlewaniu.
9. W razie wystąpienia wewnątrz plam rdzy (jeśli się zostawi długo wodę w środku) i nalotów mineralnych, należy napełnić czajnik wodą dodając 2 łyżki stołowe drożdży chemicznych i soku z połowy cytryny i wszystko gotować przez 4 - 5 minut.
10. Stawiać czajnik zawsze pośrodku palnika. Podnieść gwizdek.
Przepraszam za niektóre informacje elementarne, ale przetłumaczyłam tak jak jest napisane omijając tylko to co nie dotyczy gazu... (dalej list jest już całkowicie prywatny i dotyczy spraw niezwiązanych z czajnikiem.)
Myślę, że z czajnikiem jakoś sobie moi rodziciele poradzą, ale włos mi się jeży na myśl o multifunkcyjnej maszynie do kawy albo pralko-suszarce.
niedziela, 18 lipca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale to jakis specjalny czajnik jest?
OdpowiedzUsuńnormalny płyn do mycia? nie może być... :)
OdpowiedzUsuńBea, najzwyklejszy, tyle że ładny :)))
OdpowiedzUsuńMała Mi: tak czasem bywa, choć rzadko ;)
OdpowiedzUsuń